woensdag 25 april 2012

Trampolines op kerkhof

Na Bocholt en Lozen is nu ook het kerkhof van Kaulille gerenoveerd. De nieuwe overdekte afscheidsruimte, een luifel met een wit zeildoek, is een blikvanger. De Kaulillenaar kan afscheid nemen in een stiltepark. Alle graven zijn nu gemakkelijk bereikbaar, ook voor minder mobiele bezoekers, zegt burgemeester Jos Claessens.
Tevens kan het zeildoek ook gebruikt worden als ontspanningsplaats voor de jonge en iets oudere kinderen om het verdriet wat te vergeten en wat te trampoline-springen. Wij zijn er van overtuigd dat deze trampoline veel leed zal verzachten.

zaterdag 21 april 2012

Ieder burgemeester zijn plein

Deze week ging er een golf van teleurstelling door Bocholt bij de aankondiging dat er geen Peuskensplein  ging komen in Bokrijk. Maar niet getreurt...uiteraard zijn er in eigen gemeente nog kansen genoeg om namen te vereeuwigen op pleinen, straten, steegjes, enz... voor het hele schepencollege en ex-burgemeesters. Voormalig secretaris Jaeken kreeg al een steegje naar hem vernoemd in Bocholt nl. het Boudewijnpad.

Voor schepen Martens is dit geen probleem want wereldwijd wordt het bekende gerstenat met respectievelijke naam gedronken. Burgemeester Claessens krijgt in het gehucht Goolder een Jos-bos. Voormalige burgemeesters Michels en Van Baelen krijgen in Kaulille en Reppel een zandweg die hun naam zal dragen. Oud-burgemeester Berghs krijgt in de duinen van Bergerheide een Berghs-heuvel. Voormalig burgemeester Peuskens was ook al in zijn gat gebeten omdat het speciale herdenkingsbord dat hij had laten maken vooraleer de bouw van de Steen begon uiteindelijk helemaal niet in dat gebouw werd opgehangen.


Als troost zal men, als de bouwwerken in Lozen beĆ«indigd zijn, het kerkplein in Lozen omgedopen in het Jean-Paul-Peuskens-Plein. Op die manier is iedereen tevreden.Voor de vrouwelijke schepenen is nog niks voorzien maar die zijn al blij genoeg met het feit dat ze al schepen mogen zijn.

maandag 9 april 2012

Polyvalente muur in Lozen

Wat hebben Geraardsbergen en Jeruzalem gemeen? Natuurlijk...ze hebben allebei een bekende muur waar jaarlijks duizenden mensen samenkomen. Die grote aantrekkingskracht van een op zich banale "muur" heeft het schepencollege van Bocholt aan het denken gezet. Waar moet je zo een toeristische trekpleister plaatsen? Natuurlijk daar waar er geen fluit te beleven is, waar Christus nog niet is geweest oftewel in het hol van Pluto van je eigen gemeente nl... Lozen. Een muur van zo'n 200 meter werd gebouwd met erachter (de muur staat er toch) een schooltje. De muur zal worden ingewijd als plaatselijk bedevaartsoord waar mensen die last hebben van de crisis kunnen komen klagen. Verder zal deze muur ook als klimmuur, tennismuur en tentoonstellingsmuur gebruikt worden. Met de verkiezingen in het zicht en om een oplossing te vinden voor de politieke publiciteitsborden zal de muur ook gebruikt worden om de affiches van de plaatselijke politieke partijen op te plakken. Naast een polyvalent gebouw in Bocholt is er dus nu ook een polyvalente muur in Lozen!

maandag 2 april 2012

Watertoren wordt sterrenobservatorium

Een paar maanden geleden werd besloten om de watertoren van Bocholt af te breken. Maar het pas opgerichte educatief centrum voor natuur en sterrenkunde ECNS stapte naar de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening toe om deze toren te mogen gebruiken als sterrenobservatorium. Hij blijkt hiervoor zeer geschikt hij is namelijk hoog en je kan er gemakkelijk een halve koepel opzetten voor de sterren te bekijken.



Om wat geld in het laatje te krijgen heeft het ECNS ook al een deal gemaakt met de pastoor van Bocholt die bij regenachtige begrafenissen de kist kan zegenen vanuit de toren.