woensdag 17 september 2008

Zoektocht monument helende aarde


Bocholt is een monument rijker. Een heuglijk feit of toch niet?
Op de website van onze lieftallige gemeente lezen we :

Onthulling monument "Helende Aarde"

In de zomer van 2007 maakte Rob van der Zon een wandel- en fietstocht, in de vorm van een geografische V, voor vrijheid, vrede en verbondenheid door Nederland, Duitsland en België.
Op zaterdag 21 juli 2007 kwam Rob aan in Lozen, het onderste punt van de geografische V.

Het kunstwerk “De helende aarde", gecreëerd door Sjaak Bruijsten, werd aan onze gemeente geschonken. Het kunstwerk heeft ondertussen een plaatsje gevonden t.h.v. Kempenstraat 37 Bocholt en werd door schepen Eddie Brebels onthuld op zondag 14 september ll."

Als we in de Dikke Van Dale kijken bij de definitie van het woord monument vinden we ..."iets dat opzettelijk bestemd is om de herinnering aan iem of iets te bewaren; gedenkteken"

Vrijheid, vrede, verbondenheid dat zijn echt wel grote begrippen die men in deze tijd in herinnering wil brengen. Maar wat stellen we vast: de gemeente heeft er een plaatsje voor gevonden t.h.v. Kempenstraat 37! Where the hell is that? We gaan te rade bij het kaartje van Bocholt (met dank aan routenet.be) en vinden dat Kempenstraat 37 het meest noordelijke punt van Bocholt is aan de Zuid-Willemsvaart tegen de Nederlandse grens. Kortom als je iets wil verstoppen waar niemand het vindt is dat de plek!

Een kleine wandeling op Google maakt duidelijk dat dit beeld afkomstig is van de "organisatie" V voor Victorie uit Nederland. Na het lezen van hun reisverslag is het totaal onduidelijk wat de bedoeling is van dat hele circus. Maar in het reisverslag zijn ze er te spreken over de ontvangst in Bocholt in de zomer van 2007:

"Inmiddels had Ans zich weer bij de club gevoegd en we zijn over de Achelse Kluis de Belgische grens gepasseerd waarna we in Achel aankwamen.De eerste helft van de tocht, onder in de ``V`` zat er nu bijna op.

We zouden zaterdag in Lozen, het onderste puntje van de V een kunstwerkje aanbieden, net zoals dat gebeurde in Wedde, gemaakt door Sjaak Bruijsten. Het ontvangst door de ambtenaren en schepenen van Lozen, gemeente Bocholt, was zeer enthousiast. De openheid waarmee we werden ontvangen in Belgie was in schril contrast met die op de meeste plaatsen in Nederland. Nadat de duiven werden gelost was ook dit deel van de ceremonie afgerond"

Een snelle enquête wijst uit dat 95% van de Bocholter inwoners de Kempenstraat niet weet liggen. Kortom het betreft hier een soort zoektocht die door het gemeentebestuur op touw is gezet om je eigen gemeente beter te leren kennen! Een puik initiatief. We wensen iedereen veel succes bij het zoeken naar "de helende aarde"...

Geen opmerkingen: